Skip to the content

Ministar Džindić o uvezivanju staža i stanju u rudnicima uglja u FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu izjavio je da je završen proces u kojem je uvezan staž za javna i privatna preduzeća.

- Što se tiče privatnih preduzeća blizu 1,7 miliona KM za 142 uposlenika je odobreno. Konačno će 142 radnika zasluženo otići u penziju. Što se tiče javnih preduzeća ukupan iznos je blizu milion KM, 61 zaposlenik će nakon uplate ovih sredstava otići u penziju. U ovoj godini smo imali 10 miliona sredstava za uvezivanje staža. Nažalost sva sredstva neće biti potrošena. Pokušat ćemo do kraja godine još jedan oglas objaviti - rekao je ministar Džindić.

Ovom prilikom ministar Džindić se osvrnuo na informaciju o stanju u rudnicima, koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH.

- Informaciju je uradilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a sastoji se iz cjelokupnog presjeka stanja u rudarskom sektoru sa ukupnim dugovanjima i problemima, koji nažalost prate ovaj sektor. U informaciju smo uključili i posljednji zahtjev od strane Sindikata rudara vezano za ispunjenje 13 tačaka, od koji je sedam potpuno prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim rješenjima da ne bi ušli u dodatni problem. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati na sastanku koji smo dogovorili sa sindikatom večeras u sedam sati u zgradi Vlade FBiH - kazao je Džindić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da je od 13 tačaka, odnosno zahtjeva koje je Samostalni sindikat radnika rudnika u Federacije BiH uputio Vladi FBiH na razmatranje, sa aspekta Elektroprivrede BiH, sedam tačaka potpuno prihvatljivo uz nekih par tehničkih izmjena.

- Ono što je ostalo, a može da bude nejasno u čitavom sporazumu jeste kako obezbijediti dodatna potrebna sredstva za izmirivanje obaveza iz tog zahtjeva - kazao je Andelija.

Prema njegovim riječima, među ključnim zahtjevima sindikata je da se sačini plan izmirenja obaveza, odnosno uvezivanja radnog staža za sve uposlenike u rudnicima, povećanje cijene uglja i drugo.

- Ostale su neke stvari koje je potrebno da večeras raspravimo sa sindikatom, a ono što je izvjesno i činjenica i što nažalost moram da kažem, jeste da ukoliko bi se ispunili zahtjevi sindikata na način kako su definisani u ovom zahtjevu došlo bi do drastičnog povećanja cijene električne energije - kazao je Andelija.

Naveo je primjer kupca čiji sadašnji mjesečni račun za utrošenu električnu energiju iznosi 43,25 KM. Ukoliko bi povećali cijenu uglja za 20 posto, kako je dodao, ovaj račun bi se povećao na 49,77 KM ili za 16 posto.

- Ukoliko bi na to dodali trošak od nekih 400 miliona KM za izmirivanje poreza i doprinosa za uposlenike rudnika, njegov račun bi otišao na 59,81 KM što je 31 posto više nego što je u ovom trenutku - naveo je Andelija, i dodao da bi slična situacija bila i kada je riječ o drugim kategorijama kupaca.

Napomenuo je da je to i tehnički neizvodivo jer je u dokumentima FERK-a, regulatora koji odobrava tarifu za domaćinstva, zabranjeno tzv. skokovito povećanje cijena električne energije, a to bi bila upravo ovakva situacija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina