Skip to the content

Ministri Hrnjić, Pozder i Lakić posjetili Farmu Spreča i Gradsku upravu Grada Tuzle

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić zajedno s federalnim ministrima Nasihom Poder i Vedranom Lakićem, posjetio je danas Farmu “Spreča” u Kalesiji i Gradsku upravu Grada Tuzle.

Tokom sastanka u prostorijama uprave Farme „Spreča“, razgovarano je i o modalitetima izgradnje agro solara na poljoprivrednom zemljištu, kao i aktivnostima na zaštiti okoliša i mogućnostima potpisivanja ugovora za garantovane cijene električne energije.

Na ovoj farmi odnedavno je instalirano i bioplinsko postrojenje koje se nalazi u funkciji proizvodnje električne energije iz biogasa. Pored animalne proizvodnje, odnosno uzgoja muznih krava i proizvodnje svježeg kravljeg mlijeka, te biljne proizvodnje (kukuruzna silaža, sijeno, sjenaža) koja se njeguje na ovoj farmi, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije također je zauzela pripadajuće mjesto.

Federalni ministri održali su i sastanak sa predstavnicima Grada Tuzle.

- Razvijanje Federacije treba biti ravnomjerno i želja je da pomognemo različite projekte u svim dijelovima Federacije. Bitno je da projekti budu u Planu javnih investicija kako bi mogli biti finansirani iz Budžeta Federacije iako ćemo se potruditi da iznađemo i dodatna sredstva za realizaciju danas prezentiranih projekata - kazao je ministar Hrnjić.

Tokom razgovora u Gradskoj upravi sa sekretarom Grada Tuzle Almirom Šutom naglasak je stavljen na projekte iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, te okoliša i turizma. Također, tema razgovora bili su i projekti iz oblasti industrije, energetike i rudarstva. Povom prilikom predstavljeni su i projekti gradskih preduzeća koji se odnose na rekonstrukciju magistralnog vrelovoda i proširenje vodovoda na području Tuzle, kao i razvoj i turističko povezivanje Tuzle i Srebrenika preko planine Majevice.

S ciljem unapređenja kvalitete života stanovnika Tuzle, ali i Tuzlanskog kantona, istaknuta je opredijeljenost da se projekti  iz oblasti vodoprivrede, energetike i turizma realiziraju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina