Skip to the content

Ministar Lakić i rezidentna predstavnica UNDP-a: O razvojnim i reformskim projektima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s rezidentnom predstavnicom UNDP-a u našoj zemlji Stelianom Nederom s kojom je razgovarao o prioritetima i strateškim opredjeljenima resornog ministarstva, kao i budućoj saradnji sa ovom razvojnom agencijom.

Ministar Lakić je kazao da su dekarbonizacija i energetska tranzicija strateška opredjeljenja ministarstva i Vlade Federacije BiH, što primarno podrazumijeva reformu i inoviranje postojećeg normativnog okvira, te izradu dugoročne energetske strategije za period 2024.-2035. godina. Posebno je istakao važnost pravične tranzicije kada je u pitanju oblast rudarstva, uz uvažavanje socijalnih prilika lokalnih zajednica pri prelasku i prilagođavanju novoj energetskoj politici. Jednako važnom, Lakić je ocijenio i industrijsku oblast, naglasivši neophodnost čvršćeg povezivanja istraživačko-naučnih ustanova i finansijskih institucija s resornim federalnim ministarstvima kako bi se unaprijedio privredni razvoj u našoj zemlji. U tom kontekstu ministar je istakao pomoć i saradnju sa UNDP-om od izuzetne važnosti.

Predstavnica UNDP-a Steliana Nedera čestitala je ministru Lakiću na imenovanju, te naglasila da je vrijeme za mobiliziranje više resursa za implementaciju reformi iz Akcionog plana za Zelenu agendu.

Također,  upoznala je ministra o mapi puta UNDP-a kada su u pitanju Ciljevi održivog razvoja za Bosnu i Hercegovinu u prioritetnim oblastima energije, infrastrukture i digitalizacije. U tom pravcu, kazala je Nedera, UNDP sa svojim iskustvom, ekspertizom i mulatilateralnim finansijskim aranžmanima s međunarodnim razvojnim bankama, bit će na raspolaganju resornom ministarstvu i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina