Skip to the content

Federalni premijer Nikšić i ministar Lakić posjetili “Igman” u Konjicu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su "Igman" d.d. u Konjicu gdje su  razgovarali sa generalnim direktorom Džahidom Muratbegovićem, finansijskim direktorom Arminom Sarajlićem i direktorom kontrole Miroslavom Šainom. Nakon sastanka gosti su s domaćinima obišli proizvodne pogone ovog preduzeća.

Tokom posjete je istaknuto da je Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik ovog preduzeća, spremna i dalje pružati podršku Igmanu, a sve s ciljem njegovog razvoja.

- Igman kao jedna od ključnih kompanija namjenske industrije je važna za Federaciju BiH, kao i za Bosnu i Hercegovinu. Kada to spustimo na lokalni nivo, znamo da je to važan pokretač razvoja kompletne lokalne zajednice i oni koji žive u Konjicu znaju kako je to izgledalo u nekom periodu kada "Igman" nije bio na ovom nivou, na kojem je danas. Zbog toga Vlada Federacije će uvijek biti na raspolaganju, davati svoj doprinos da se "Igman" i dalje razvija, a imali smo danas imali priliku da vidimo nove pogone i novu tehnologiju. Naravno, sa aspekta biznisa, sa aspekta vlasnika i privatnog kapitala, logičnije bi bilo nabaviti deset mašina i otpustiti ljude. Ali, sa aspekta Federalne vlade, sa aspekta lokalne zajednice, mi moramo tražiti neku kombinaciju, da imamo i modernu tehnologiju, koja će omogućiti "Igmanu" ostanak i konkurentnost na tržištu, ali i voditi računa o našim ljudima ovdje, da imaju egzistenciju i radno mjesto. Prolazeći kroz pogon vidjeli smo nasmijana i zadovoljna lica ljudi - rekao je premijer Nikšić

Premijer je posebno naglasio važnost očuvanja kredibiliteta i rejtinga preduzeća "Igman" s  obzirom na krizne situacije u svijetu, dok je federalni ministar Lakić potvrdio da je zadovoljan onim što je vidio, te da postoji prostor za napredak firme.

- Danas smo se ponovo uvjerili da namjenska industrija u Federaciji BiH predstavlja jedan dobar put, i za razvoj i budući prosperitet cijele Federacije BiH. Današnjom posjetom "Igmanu" smo to i potvrdili. Uočili smo i razmijenili informacije o tome da ima dovoljno  prostora za napredak, modernizaciju i unapređenje rada, čime će i Ministarstvo dati svoju punu podršku u narednom period – poručio je ministar Lakić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina