Skip to the content

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije poziva Sindikat i Upravu ArcelorMittala na kompromis

U saopćenju navode da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora među kojima je i ArcelorMittal, kao i sa Upravom ove kompanije. Svaki put Ministarstvo je dalo punu podršku radničkim pravima, te zauzelo izričit stav da Sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittal Zenica, trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije.

Iz Ministarstva navode da su predstavnici Samostalnog sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica resornog ministra Vedrana Lakića upoznali sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje ArcelorMittala i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja ove godine. Također, Uprava ArcelorMittala je ministra Lakića upoznala sa njihovim problemima u radu prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine, a očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti.

- Nadamo se da će radnici i Uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi se situacija u ArcelorMittalu riješila na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina