Skip to the content

Ministar Lakić na Konferenciji Energetske zajednice u Ljubljani: Otvaramo vrata investicijama

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovao je Konferenciji Energetske zajednice o unapređenju investicija u obnovljive izvore energije koju je u Ljubljani organizovao Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Vladom Republike Slovenije.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćili su da je ministar Lakić tokom izlaganja prezentirao aktivnosti koje je Federacija BiH uložila u usvajanje energetskih zakona, te predstavio daljnje korake koji će približiti BiH članstvu u EU.

Također je kazao da su perspektiva i potencijal razvoja energetskog sektora BiH dobri ukoliko se resursi koji se stavljaju na raspolaganje planski i racionalno koriste, te aktivno i predano prate svjetski trendovi i na vrijeme implementiraju preuzete obaveze.

- Povodom navedenog, aktivnosti Ministarstva, u proteklom periodu, bile su usmjerene na donošenje novog seta energetskih zakona usklađenih sa zahtjevima acquis-a pruzetog Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice, što je rezultiralo usvajanjem tri veoma bitna zakona, Zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, Zakona o električnoj energiji FBiH, a epilog je uslijedio usvajanjem Zakona o korištenju OIEiEK – rekao je ministar Lakić.

Ministar je dodao da se intenzivno radi na usvajanju podzakonskih akata, nakon čega će benefite ovih zakona osjetiti privreda, ali i građanstvo, odnosno domaćinstva u Federaciji BiH.

- Pravci djelovanja Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva za naredni period iz oblasti energije biće usmjereni ka investicijama u energetskom sektoru - rekao je ministar Lakić.

Federalni ministar je napomenuo, saopćeno je iz Ministarstva, da su otvorena vrata novim investicijama, te istakao i obavezu usvajanja preostale zakonske regulative na nivou države Bosne i Hercegovine koja je preduslov za dalji razvoj energetskog sektora u BiH.

Ministar Lakić se tokom boravka u Ljubljani susreo i sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Sloveniji Dariom Novalićem s kojim je razgovarao o što boljem povezivanju građana bh. porijekla sa BiH u svim sferama interesa, prvenstveno investicijama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina