Skip to the content

Ministar Lakić sa projektnim timom EU4Energy: Energetska tranzicija put ka EU

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se sa timom projekta "EU4Energy - Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini", kojim upravlja Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćeno je da su teme sastanka bile aktivnosti u vezi s razvojem koncepta strategije pravedne tranzicije u Federaciji BiH, pristupom razvoja strategije, kao i planom kratkoročnih i operativnih aktivnosti, te komunikacije u ovoj oblasti.

- Izrada ove strategije je jedan od prioritetnih zadataka koji stoje pred našom zemljom u procesu stvaranja okvira koji će omogućiti održivu energetsku tranziciju. Zajedničkim radom sa EU4Energy projektom želimo da doprinesemo pravednoj tranziciji energetskog sektora i ispunimo obaveze BiH prema Energetskoj zajednici i drugim međunarodnim obavezama - rekao je ministar Lakić.

Cilj projekta EU4Energy, koji je u BiH zvanično počeo u septembru prošle godine, je osigurati pristup pouzdanoj, pristupačnoj, održivoj i modernoj energiji za sve građane Bosne i Hercegovine, uspostaviti održiv i konkurentan energetski sektor u skladu sa zahtjevnim ekološkim i klimatskim zahtjevima, a time unaprijediti i ukupnu ekonomiju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina