Skip to the content

Federalno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje za smanjenje cijena gasa

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dalo pozitivno mišljenje o opravdanosti korekcije, odnosno smanjenja prodajne cijene prirodnog gasa za treći kvartal 2024. godine, počevši od 01. jula 2024. godine.

"Konačnu odluku o regulisanju cijena za snabdijevanje gasom će dati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine. U slučaju da kretanje cijena nafte i gasa na tržištu Evrope i dalje bude pod političkim uticajima, ali i globalnim kretanjima cijena svih materijala i roba, ići će se sa novom korekcijom cijene za VI kvartal 2024. godine.", izjavio je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić.

Smanjenju cijena prirodnog gasa moglo se pristupiti zbog dešavanja na svjetskom tržištu gasa i nafte. Postepeni pad cijena nafte i naftnih derivata u zadnjim mjesecima uticao je na smanjenje cijene prirodnog gasa. Cijene gasa se određuju prema definisanoj formuli za svaki kvartal pojedinačno. Prodajna cijena gasa za povlaštene tarifne kupce (distributivne kompanije) gasa Energoinvest d.d. - Sarajevo za III kvartal 2024. godine će biti smanjenja za 3,69%.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina