Skip to the content

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije putem Trajnog revolving fonda ulaže u razvoj domaćih privrednih društava

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da će iz Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2023. godinu dodijeliti sredstva privrednim društvima „Gradel“ d.o.o. Drvar i „Arox proizvodnja“ d.o.o. Ljubuški.

Sredstva se dodjeljuju za ulaganje u imovinu, nabavku osnovnih sredstava i opreme direktno uključene u proces proizvodnje, modernizaciju tehnoloških procesa, kao i za realizaciju projekta korištenja obnovljivih izvora energije - za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čime Ministarstvo potpomaže razvoj domaćih kompanija, istaknuto je u saopćenju Federalnog ministarstva.

Precizirano je da će, na osnovu zahtijevanih iznosa sredstava, privrednom društvu iz Drvara biti dodijeljeno 875.000 KM, a iz Ljubuškog 140.000 KM.

- Prilikom razmatranja zahtjeva, Union banka d.d. Sarajevo je izvršila ocjenu boniteta i ponuđenog kolaterala navedenih privrednih društava, te na osnovu dostavljene dokumentacije pozitivno ocijenila navedene zahtjeve. Nakon toga je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva, dala saglasnost za davanje sredstava ovim firmama - navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina