Skip to the content

Premijer Nikšić: "Unis Ginex" bi do kraja godine trebao postati najveća fabrika te vrste u svijetu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić obišli su danas kompaniju „Unis Ginex“ d.d. Goražde.

Nakon ove posjete premijer Nikšić kazao je da očekuje da će ta kompanija, koja već predstavlja svjetskog giganta u svom poslu, instaliranjem novog pogona u zadnjem kvartalu ove godine postati ubjedljivo najveća fabrika ove vrste u svijetu.

Istakao je zadovoljstvo time što uz sadašnjih 800 radnika postoji potreba za zapošljavanjem novih, te što su radnici ove kompanije, također, zadovoljni platom i uslovima rada.

- Naravno, modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici i Bosni i Hercegovini, ali kompanije poput „Unis Ginexa“ u kojima je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već moraju i o socijalnom aspektu, te da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj zaposlenih. Čestitam rukovodstvu kompanije na ostvarenim rezultatima i činjenici da će već u augustu dostići čitavu proizvodnju iz prošle godine, koja je bila rekordna - kazao je premijer Nikšić.

Dodao je da je danas razgovarano i o raspodijeli dobiti ove kompanije od oko 40 miliona KM,  koja nije raspoređena za posljednje tri godine, te je rekao da će Vlada Federacije kao većinski vlasnik dati podršku da 50 posto tih sredstava ide u kapital firme kako bi se moglo dalje nastaviti sa investicijama i razvojem.

Naglasio je da treba voditi računa i o isplati dividende, jer osim Vlade postoji još 49 posto drugih dioničara, kao i da „Unis Ginex“ posebno mora voditi računa o radnicima te pružati podršku sportu i kulturi u Goraždu.

- Sa ovakvim „Unis Ginexom“ Goražde sigurno ima perspektivu i Vlada Federacije će učiniti sve i biti na raspolaganju da iz godine u godinu bilježe samo napredak - poručio je premijer Nikšić.

Ministar Lakić ovom prilikom naveo je da je Vlada od „Unis Ginexa“ tražila povećanje obima proizvodnje kroz povećane kapacitete, što će uslijediti u narednom periodu za čak 100 posto, te da je zatraženo povećanje broja radnika i da je od odobrena 133 nova zapošljavanja, 99 već uposleno.

- Zatražili smo bolju koordinaciju s ostalim preduzećima namjenske industrije i „Unis Ginex“ to maksimalno uvažava, te smatramo da je to jedan od bitnih ciljeva za naredni period, uz naravno modernizaciju proizvodnog pogona - kazao je Lakić.

Generalna direktorica „Unis Ginexa“ Dženana Turković rekla je da je, iako je 2023. bila rekordna po ostvarenju dobiti za to privredno društvo,  nova uprava sa planom poslovanja za 2024. krenula veoma ambiciozno i da se proizvodnja i prodaja odvijaju prema predviđenoj dinamici.

- Predviđamo da ćemo već u augustu ove godine premašiti famoznu 2023. i da ćemo imati dobru dobit da možemo da nastavimo sa našim ulaganjima, zapošljavanjem novih radnika i proširenjem proizvodnih kapaciteta - dodala je Turković.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da „Unis Ginex“ na čelu s ovom Fedralnom vladom i Upravom kreće u realizaciju mnogih projekata, prije svega za razvoj kompanije, ali i u ulaganja u sredinu u kojoj posluje.

Nakon posjete toj kompaniji delegacija Vlade FBiH održala je sastanak s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i načelnikom općine Foča u FBiH Mujom Sofradžijom, te položila cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci u Goraždu 1992 - 1995., prenijela je Federalna novinska agencija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina