Skip to the content

Ministar Džindić razgovarao s radnicima 'Hidrogradnje'

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, na njihovu inicijativu, primio predstavnike radnika i Sindikata „Hidrogradnje" d.d. Sarajevo. Razgovarano je, uz ostalo, o mogućnosti da Vlada Federacije BiH osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći radnicima ove kompanije koji već dvije godine nisu primili platu.
 
Vlada će, kazao je ministar Džindić, razmotriti mogućnost da, u okviru finansijskih i zakonskih okvira, odgovori na ovaj apel „Hidrogradnjinih" radnika.
 
Federalni ministar je dataljnije upoznao radnike s odlukom Vlade FBiH s 32. sjednice da stavi van snage Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora „Hidrogradnje" d.d. Sarajevo za potpisivanje Generalnog sporazuma o zaključenju ugovora o sudskoj nagodbi s „Hidrogradnjom" a.d. Pale i Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske a.d. Banja Luka. Kako je obrazloženo, „Hidrogradnja" d.d. Sarajevo jedini je titular potraživanja za izvedene na nenaplaćene radove u Iraku od 1981. do 1989. godine.
 
Tokom današnjeg razgovora radnički predstavnici su iznijeli brojne primjedbe na rad menadžmenta i Nadzornog odbora „Hidrogradnje", o čemu će ministar Džindić već sutra razgovarati s članovima Nadzornog odbora i v.d. direktorom ove kompanije. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije želi da se što aktivnije uključi u rješavanje problema „Hidrogradnje".
 
Ministar Džindić će, zajedno s Uredom premijera Federacije BiH, razmotriti daljnje korake koji bi vodili ka sređivanju stanja u „Hidrogradnji".
 
Inače, od sadašnjih oko 600 zaposlenih u „Hidrogradnji", u 2016. godini će njih oko 120 otići u penziju.
 
Današnji razgovori će, kako je zaključeno, biti nastavljeni u petak.
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina