Skip to the content

Ministar Džindić susreo se sa britanskim ambasadorom u BiH NJ.E. Edwardom Fergusonom

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas sa NJ.E. Edwardom Fergusonom, ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.
 
Ministar Džindić je upoznao ambasadora Fergusona o radu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i smjerovima rada. Ambasador Ferguson  posebno se interesovao za energetski sektor, te za aktuelnosti koje se odnose na gas, liberalizaciju tržišta u energetskom sektoru, kao i predstojeći ministarski sastanak Beču na kojem će biti riječi o usklađivanju zakonodavstva o energiji Bosne i Hercegovine sa Ugovorom o energetskoj zajednici. I ministar Džindić i ambasador Ferguson složili su se da se prednost treba dati obnovljivim izvorima energije koji su puno fleksibilniji kada je u pitanju liberalizacija tržišta u energetskom sektoru. Takođe, razgovarano je o industriji i restrukturiranju rudnika, pri čemu je ambasador Ferguson obavijestio ministra Džindića da postoji veliki broj investitora iz Velike Britanije koji su zainteresovani za investiranje u ovom području.
 
Ambasador Ferguson dao je svoju punu podršku ministru Džindiću u predstojećem radu, posebno kada je u pitanju izrada nedostajuće zakonodavne regulative u oblasti energetskog sektora, procesu otvaranja tržišta električne energije, kao i cjelokupnom radu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina