Skip to the content

Susret ministra Džindića i ambasadora Republike Turske NJ.E. Cihada Erginaya

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Cihadom Erginayom.  Glavna tema razgovora bile su mogućnosti produbljivanja i učvršćivanja dalje saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske u oblasti energetike. Ministar Džindić je ambasadoru Erginayu predstavio energetske i industrijske potencijale Federacije Bosne i Hercegovine, rekavši kako postoji veliki interes za povećanjem saradnje i razmjene iskustava i investiranja turskih privrednika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na poseban način istaknuo je mogućnosti investiranja u sektor energetike, koji ima veliki potencijal. Ambasador Erginay upoznao je ministra Džindića o namjeri povećanog angažmana turskih kompanija u budućim poslovima u oblasti energetike. 
 
Budući da je dosadašnje poslovanje turskih kompanija u našoj zemlji bilo uspješno, na sastanku je dogovoreno da se sa predstavnicima tih kompanija održi sastanak s ciljem nastavka takvog poslovanja. Redom su to kompanije Natron Hayat d.o.o., Sisecam Soda Lukavac d.o.o., Predstavništvo Nobel Ilac Sanayii ve Ticaret AS i Bilim Pharmaceuticals. Zbog izuzetne važnosti i značaja spajanja turskih i bosansko-hercegovačkih firmi, imenovana je radna grupa koja će komunicirati na dnevnoj bazi. U vezi s tim organiziran je i sastanak sa predstavnicima dvije velike turske kompanije, čiji je cilj otvaranje kompanija  u našoj zemlji, a samim time i povećanje radnih mjesta.
 
Ministar Džindić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim poslovanjem turskih kompanija u Bosni i Hercegovini, te se zahvalio ambasadoru Erginayu na podršci Republike Turske u razvijanju poslovne saradnje između dvije prijateljske zemlje. 

FMERI
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina