Skip to the content

Ministar Džindić razgovarao sa ambasadorom Hellbachom

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas sa ambasadorom SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, Christianom Hellbachom i prvim sekretarom i šefom Privrednog odjela Ambasade ove zemlje Frankom Wernerom.

Tema razgovora je bila mogućnost saradnje SR Njemačke i Bosne i Hercegovine. Ministar Džindić je upoznao ambasadora Hellbacha o radu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i modalitetima saradnje dvije zemlje iz nadležnosti ovog ministarstva.

Ambasador Hellbach istakao je da je SR Njemačka zainteresovana prvenstveno za ulaganja u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i kogeneraciju. Zaključeno je da postoji mogućnost saradnje s njemačkim KFW-om, čiji fond iznosi 300 miliona eura.

Ministar Džindić je naglasio da je zakonska regulativa u oblasti energetike jedan od preduslova za ulaganje u ovu oblast, te je zaključeno da je neophodna implementacija 3. energetskog paketa, koji podrazumijeva implementaciju niza obaveza prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, a čiji je cilj daljnja liberalizacija unutrašnjeg trišta električne energije i gasa.

Ambasador Hellbach obećao je da će zatražiti povećani angažman Energetske zajednice u pravcu usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s direktivama Evropske unije.

Džindić i Hellbach su zaključili da će u narednom periodu inicirati zajednički sastanak s predstavnicima KFW-a posvećen tehničkoj podršci i zajedničkim projekatima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Izvor:  fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno.php?akt_id=5200

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina