Skip to the content

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić: 'Kinezi žele investirati u energetski sektor BiH'

Delegacija iz BiH, predvođena federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, boravi u posjeti Kini, gdje je u protekla dva dana održala niz sastanaka s kineskom firmom „Dongfang Electric Corporation", koja će investirati 450 miliona eura u izgradnju termoelektrane (TE) u Banovićima. 
U bh. delegaciji su i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te direktor TE Banovići Munever Čergić. Oni su prethodnih dana razgovarali i s predstavnicima ostalih kompanija iz Kine koje su spremne investirati u energetske projekte u BiH.
 
Ministar Džindić je kazao da je cilj sastanka bio da se s čelnicima „Dongfanga" dogovore svi uvjeti kreditiranja te privuku i ostali investitori koji se bave ulaganjima u izgradnju termo i hidroelektrana. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Kini Borislav Marić. 
- Dogovoreno je da jedna kineska firma otvori svoje predstavništvo u Sarajevu da bi pratila sve investicije. Već naredne sedmice je dogovoren njihov dolazak u BiH. Kinezi već imaju svoja predstavništva u Beogradu i Banjoj Luci, ali ne i u Sarajevu – rekao je ministar Džindić. 
On je ocijenio da su mnogobrojne kineske kompanije, nakon sastanka s delegacijom iz BiH, izrazile želju za investiranjem u infrastrukturu.  
- Kinezi žele investirati i u termo i hidrocentrale, solarne i vjetroelektrane. Postoji interes i za ulaganje u rudnike. Ovo je bio jedan vrlo uspješan sastanak, prije svega jer je data puna podrška za investiranje u TE Banovići – naglasio je ministar Džindić.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina