Skip to the content

Džindić s delegacijom BH komiteta CIGRE

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Bosanskohercegovačkog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE), na čelu s predsjednikom i članom Međunarodnog vijeća CIGRE Edhemom Bičakčićem. Sastanak je organiziran u okviru sveobuhvatnih konsultacija koje resorni federalni ministar obavlja s ciljem unapređenja i stabilnosti snabdijevanja energetskih resursa.
 
CIGRE je globalna nevladina organizacija koja se na domaćem i međunarodnom planu bavi stručnim i naučnim problemima proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, kao i proizvodnje električne opreme, a posebno oblašću elektroenergetskih sistema.
 
Delegacija BH komiteta CIGRE danas je, kao punopravna članica Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Paris, upoznala ministra Džindića s dosadašnjim radom. Tokom sastanka prezentirani su ciljeve i strateški plan CIGRE koji uključuju pomoć u izradi energetskih strategija na svim nivoima, a prije svega na nivou Bosne i Hercegovine.
 
Ova nevladina i neprofitna organizacija podržava izgradnju zamjenskih termoenergetskih blokova u Kaknju i Tuzli, što je uslov za opstanak i budućnosti rudarske proizvodnje kao značajnog prirodnog resursa naše zemlje.
 
Po njima, opravdani su planovi Federalne vlade za korištenje toplotne energije za grijanje građana Sarajeva i Tuzle. Naglašena je i važnost jačanja Fonda za obnovljive izvore energije s obzirom na sve veći značaj ovih energetskih izvora. U realizaciji ovih ciljeva BH komitet CIGRE je spreman dati svu stručnu pomoć razmjenom tehničkih informacija i iskustava, ali i inicijativama za analizu svih oblasti od interesa za elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine.
 
Tokom susreta federalni ministar Džindić najavio je potrebnu saradnju ovog ministarstva i Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, a sve s ciljem strateškog razvoja energetskog sektora, naglasivši još jednom da je stabilnost snabdijevanja energentima prioritet. 
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina