Skip to the content

Saopćenje Vlade Federacije BiH povodom protesta radnika Željezare 'Zenica' d.o.o. Zenica

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas se, sa savjetnicima federalnog premijera, sastao s predsjednikom sindikata Željezare „Zenica" Esadom Skomorcem, predsjednikom sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenanom Mujkanovićem.
 
Na sastanku, održanom u zgradi Vlade Federacije BiH, ocijenjeno je da je zbog nedovoljne saradnje uprave i sindikata ovog privrednog društva došlo do nesporazuma i današnjeg protesta radnika.
 
Zaključeno je da uprava i nadzorni odbor ovog privrednog društva imaju obavezu raditi u skladu sa svim svojim zakonskim dužnostima i obavezama i ne očekivati da te obaveze izvršava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Ministar Džindić je još jednom upravi Željezare „Zenica" d.o.o. Zenica naložio da nadležnim organima dostave spiskove svih radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, kako bi mogli ostvariti  stečeno pravo na penziju. 
 
Na sastanku je posebno istaknuto da će svi dalji postupci na uvezivanju radnog staža radnika ove kompanije biti rješavani  u skladu s važećim zakonskim propisima i da je Federalna vlada spremna sarađivati u tom procesu.
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina