Skip to the content

Potpisan granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u Mostaru, s predsjednikom reprezentativnog Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludinom Bektićem i predsjednikom Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZHB Dubravkom Pervanom potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede, kojim su zadržana postojeća prava zaposlenih radnika.
- Ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine, a stupa na snagu u srpnju 2018. godine nakon što istekne postojeći - kazao je ministar Džindić.
 
Federalni ministar je podsjetio kako su suglasnost na prijedlog kolektivnog ugovora dale uprave Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB kao garanciju da njegova primjena neće ugroziti poslovanje ta dva javna poduzeća.
 
- Ovaj granski kolektivni ugovor obuhvaća 7.000 radnika u elektroenergetskom sektoru, a ranije smo potpisali kolektivni ugovor u sektoru rudarstva kojim smo pokrili 12.000 radnih mjesta. Njegovim potpisivanjem osigurali smo stabilnost i sigurnost u ovim sektorima u sljedeće dvije godine - istaknuo je ministar Džindić.
 
Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kojim su zadržana ostvarena prava zaposlenih u elektroenergetskom sektoru.
 
- Možemo reći da smo uspjeli zaštititi naša prava koja smo već imali. U sljedeće dvije godine naši članovi mogu bezbrižno raditi i pridonijeti ostvarivanju što boljih rezultata Elektroprivrede HZHB - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZHB Dubravko Pervan.
 
Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić dodao je kako je vraćen dio prava koji su djelatnici Elektroprivrede BiH izgubili 2016. godine, te da su uvedeni zaštitni mehanizmi koji garantiraju da primanja radnika Elektroprivrede BiH ne mogu biti manja u odnosu na postojeća u slučaju uvođenja novih poreza.
 
Federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja je prisustvovala današnjem potpisivanju, podsjetila je da je Vlada FBiH na početku svog mandata hrabro krenula u izradu novog Zakona o radu.
 
- Ovaj zakon stvorio je nove odnose i unaprijedio radno-pravni status uposlenika. Granski kolektivni ugovori koji se potpisuju svake dvije godine, dovode poslodavce i uposlenike za isti pregovarački stol. Nekad su ti pregovori teški, ali danas smo svi sretni jer smo postigli dogovor u tako važnom sektoru kao što je elektroenergetski - dodala je ministrica Milićević.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina