Skip to the content

Ministar Džindić: Dug Aluminija od 400 miliona KM nije nastao preko noći

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja postrojenja u privrednom društvu Aluminij, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciji u Sarajevu.
 
Istakao je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, kojima se treba uvezati radni staž.
 
- Od sinoć smo u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija. Uputili smo informaciju u kojoj tražimo da nas pisano obavijeste o provedenoj proceduri gašenja, da li je sve urađeno onako kako nalažu procedure, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije - kazao je Džindić.
 
Vlada traži od Uprave i Nadzornog odbora Aluminija da je izvijesti o svim plaćanjima od 1. januara do danas kako bi bilo moguće razmotriti situaciju u kojoj nisu izvršena plaćanja prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je bila ugovorni organ za isporuku električne energije u tom periodu.  

Džindić je podsjetio da dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava.
 
- Za to neko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bismo uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ - smatra Džindić.
 
Dodao je da mu je v.d. direktor Aluminija Dražen Pandža u telefonskom razgovoru obećao da će tokom dana ili eventualno do sutra ujutro poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja tog preduzeća i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju.
 
Također, tokom dana Pandža bi trebao poslati zahtjev za stečaj.   
 
Zbog nastale situacije Vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere.
 
- Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom - kazao je Džindić.  

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=7928

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina