Skip to the content

Potpisan Ugovor o transportu gasa Federaciji BiH

BH-Gas i Gas promet su, nakon višesatnog sastanka, potpisali Ugovor o transportu gasa Federaciji Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu. 
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na konferenciji za medije, nakon sastanka, da će gas odmah biti pušten u promet i da građani neće ostati bez tog energenta. Kao jedan od mogućih razloga za takvu situaciju, ministar je naveo neusvajanje državnog zakona o gasu.
 
- Imamo kočnicu na Vijeću ministara BiH, taj zakon treba da ide u proceduru, jer su FBiH i RS dali "zeleno svjetlo" - kazao je Džindić.
 
Govoreći o Srbija-gasu, ministar je rekao da je sve potpisano te da su izbjegnute nejasnoće.
 
Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kazao je da je postignut sporazum u najboljem interesu države, ali i entiteta. Također je istakao  da su danas dogovorili da se donese državni zakon kako građani više ne bi dolazili u situaciju da im drugi "zavrću" gas.
 
- Više neće biti problema s gasom, snabdijevanje nije bilo ugroženo, danas ćemo nastaviti raditi samo pod nekim novim ugovorima - rekao je Salkić, dodavši da su danas na sastanku tražili najbolje rješenje za donošenje zakona na nivou BiH i da je sve dogovoreno. 
 
Direktor  Gas prometa Milomir Draganić naglasio je da je konačno riješen problem te da će dati nalog da počne transport gasa prema FBiH. 
 
Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović istakao je da je Vlada dala saglasnot na prednacrt državnog regulatora prirodnog gasa, koji se sada nalazi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 
 
Učesnici sastanka: premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović, direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić, te predstavnici Delegacije Evropske komisije, nisu se mogli dogovoriti oko transporta plina, jer su iz Gas-prometa željeli potpisati ugovor o transportu gasa kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina