Skip to the content

Novalić i Džindić u Varešu: Rudarstvo je velika razvojna šansa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim "Projektom Vareš" koji provodi ova kompanija.
 
Čelnici kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović gostima su, između ostalog, predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa.
 
- Naše prisustvo ovdje znači da se dešava nešto zaista važno. Kompanija Eastern Mining naselila se na prostoru Vareša i ponudila novu budućnost ovom rudarskom kraju. Radi se o međunarodnoj kompaniji, već je uloženo 20 miliona dolara, rade s domaćim kompanijama, a njihov cilj je da otvore rudnike i investiraju do 180 miliona dolara. Vlada FBiH je ovdje zbog veličine ovog projekta i spremni smo im pomoći. Kroz Željeznice FBiH radimo idejni projekt i za prugu koja bi ponovo povezala ovaj dio - kazao je federalni premijer Fadil Novalić.
 
Ministar Džindić je kazao da ova kompanija čeka još urbanističku dozvolu s federalnog nivoa, te da će im, potom, odmah biti izdato rješenje za eksploataciju.
 
- Ovo ministarstvo će im biti na raspolaganju 24 sata. Pozdravljamo njihova ulaganja, ovo je bitan investicijski ciklus u ovom dijelu BiH - izjavio je Džindić.
 
Direktor Teletović je zahvalio gostima na posjeti, te kazao:
 
- Mi već nekoliko godina imamo plan kako svojim aktivnostima i poslovanjem da poboljšamo zajednicu u kojoj radimo. Drago mi je što su, prvenstveno, lokalne vlasti prepoznale naš projekt i pružile nam podršku. Namjera nam je poštivati rudarsku tradiciju vareškog kraja, ali poboljšanu svim elementima modernog poslovanja, brigom o zaposlenima, korištenjem najnovijih i ekološki najprihvatljivijih metoda i sredstava rada. Zahvalni smo lokalnim vlastima i lokalnoj zajedinci, radit ćemo zajedno, osiguravajući da se i njihov glas čuje.
 
Tokom razgovora i obilaska kompleksa kompanije, Teletović je premijeru Novaliću i ministru Džindiću saopćio podatke i o direktnim i indirektnim koristima koje ovaj projekat donosi lokalnoj zajednici, Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored najsavremenijih tehnolologija i opreme koje koristi Eastern Mining, ovaj projekat obećava povećanje zaposlenosti, što je u današnje vrijeme od velikog značaja. Od početka projekta, naglasili su iz Eastern Mininga, ostvaruju odličnu saradnju sa lokalnim vlastima.

Premijer Novalić i ministar Džindić s domaćinima su, osim sjedišta kompanije Eastern Mining u Tisovcima, obišli i Informativni centar u Varešu. Ovaj centar je mjesto na kojem građani Vareša i svi ostali zainteresovani mogu dobiti informacije o "Projektu Vareš", kao i detaljne podatke o zapošljavanju u ovoj kompaniji.
 
Eastern Mining d.o.o. je koncesionar za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja rade od 2017. godine i fokusirani su na mineralne sirovina s krajnim ciljem oživljavanja rudarske industrije u ovoj općini. S obzirom da neposredna okolica Vareša još obiluje određenim količinama ruda, plan Eastern Mininga je da pokrene moderna postrojenja za drobljenje, mljevenje i preradu rude za proizvodnju koncentrata zlata, olova, bakra, cinka, srebra i barita, koji bi se potom od Vareša željeznicom transportovao za izvoz do Ploča.
 
Podsjetimo da je područje Vareša od davnina poznato po rudnim bogatstvima, od kojih je najviše eksploatisano željezo.

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=8859

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina