Skip to the content

Džindić: Vlada je Uredbom težila da pomogne privrednim društvima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada danas  tumačila član 5, stav 4. odgovarajuće njene uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u uvjetima pandemije, te je objašnjeno da korisnici finansijske pomoći nisu mogli smanjivati broj radnika u periodu do 31. 12. 2020. godine u odnosu na broj zaposlenih 30. septembra 2020.
 
- Poslodavci nisu smjeli otpuštati radnike - rekao je  Džindić, te dodao da u slučaju smrti, prijevremenog isteka ugovora o djelu ili ugovora na neodređeno vrijeme, to se ne može primjenjivati.
 
- Kad se referišemo u odnosu na na član 5, stav 4 i izvještaj Ureda za reviziju u kojem se poziva na 30. septembar 2019. kao referentni datum, ja sam i na sjednici Vlade rekao - zašto nije uzet neki drugi datum ili neka druga godina u odnosu na referentnu; kakav kriterij je Ured za reviziju primijenio kada je uzeo 30.09.2019.? Gdje to piše? Uredba je jasno propisala termine i pravila a gospodin Nekić je čak sinoć na Federalnoj TV izjavio da su ministarstva jasno postupila po Uredbi, ali - da Uredba nije dobra. Dakle, mi smo kompletno uradili posao u skladu s Uredbom - kazao je između ostalog Džindić.
 
Govoreći o efektima te uredbe, on podsjeća da je pandemija 2020. u startu pokosila privredna društva, da je došlo do masovnih otpuštanja radnika, a da sve što je učinila Vlada, zajedno s revidirana četiri ministarstva, bilo je u cilju  zaustavljanja otpuštanja radnika i zatvaranja privrednih društava.
 
Vlada je Uredbom, svojim akcijama i mjerama, težila da pomogne privrednim društvima da se zaustavi otpuštanje zaposlenih i poveća konkurentnost izvozno orijentiranih privrednih društava koja su u tom trenutku bila najviše i pogođena.
Prema riječima ministra Džindića efekat Uredbe, inače urađene na maksimalno korektan i transparentan način, jeste novo zapošljavanje 1.300 radnika u periodu 30. septembar - 31. decembar 2020. 
 
U tom terminu, 223 radnika su jednostrano prekinuli ugovore  - ili je istekao ugovor o djelu ili ugovor na neodređeno vrijeme ili su našli novi posao, dodavši da nijedan ugovor nije prekinut od poslodavca.
 
- Prirodno je da je dosta ljudi i u tom periodu otišlo u penziju, neki su i preselili, dakle, to je prirodni proces i ne možemo uticati na to, pa smo to i kroz naš izvještaj koji je na 600 stranica prezentiran Vladi Federacije i jednoglasno usvojen, obrazložili - dakle, nijedan radnik u posmatranom periodu nije dobio otkaz od poslodavca, što je ispoštovano.
 
- Kroz ovu uredbu 388 privrednih subjekata je dobilo pomoć, što se tiče resornog ministarstva zaustavljeni su daljnje otpuštanje radnika i negativan trend zatvaranja privrednih društava. Indistrijska proizvodnja ima pozitivan trend poslije primjene Uredbe i do današnjeg dana. Nikad nije bila bolja. Žao mi je što to nije konstatovano kroz ovaj izvještaj, žao mi je što se pojedine stvari jednostrano prikazuju, prvo u medijima, zatim ministarstvima jer smo mi izvještaj dobili nakon medija - potcrtao je Džindić.
 
Po njegovom mišljenju, osnov za revizorsku ocjenu „s rezervom“ koju je dobilo Federalno ministarstvo jeste problematika uvezivanja staža radnicima.
 
Citirajući iz izvještaja Ureda za reviziju da Ministarstvo nije zatražilo od Federalnog zavoda PIO povrat sredstava na račun trezora, Džindić dodaje da je Ministarstvo, naprotiv, slalo desetak dopisa Zavodu sa zahtjevom za doznačavanje novca i vraćanje nazad u budžet.
 
- Šta je trebalo Ministarstvo drugo da uradi? Dakle, piše (u izvještaju Ureda za reviziju) da Ministarstvo nije zatražilo povrat sredstava a Ministarstvo ima dokumente da jeste. 
Dakle, efekat revizorskog izvještaja je postignut - osramoćivanje četiri ministarstva i četiri ministra te javno izrugivanje odluka Vlade i pomoći koja je transparentno podijeljena – kazao je Džindić.
 
Ali Vlada neće stati već će ponovno poduzimati navedene aktivnosti, te pokazati da je jedna od najsposobnijih Vlada Federacije BiH otkad Federacija postoji.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina