Skip to the content

Ministar Džindić: Predložit ćemo mjere kako pomoći privrednicima

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je održan sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, te Udruženja poslodavaca Federacije BiH. Sastanak je organiziran s ciljem nastavka razgovora koji su započeli prošle sedmice o formiranju cijena električne energije za privredna društva.

Ministar Džindić je u izjavi za medije nakon održanog sastanka najavio održavanje tematske sjednice Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije za privredna društva, u narednih 15 dana. Dodao je da se razgovaralo i o četiri uvjeta koja su dovela do poskupljenja u Evropi.

- Organizirat će se tematska sjednica Vlade Federacije BiH. Tu će obje elektroprivrede dostaviti svoje analize. Razmotrit ćemo kakva će biti buduća cijena prema privrednicima. Predložit ćemo mjere kako pomoći i promijeniti ako treba određene zakone. Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem - kazao je ministar Džindić.

Također je rekao da su napravljene odgovarajuće analize i dodao da postoji mogućnost uvođenja diferencirane stope za formiranje cijene za različite sektore privrede, ako analize pokažu opravdanost takvog pristupa.

- Prosječna cijena prema privremenim društvima je oko 51 euro po megavat satu. Što se tiče snadbijevanja prihod je iznad 400 miliona KM. To je sve dio analize. EP BiH izvozi oko 250 miliona električne energije. Desetak kupaca troši 70 posto energije i to je jedan podatak koji govori da treba uraditi detaljnu analizu i analizu pomoći privrednicima - kazao je ministar Džindić.

Dodao je da će se cijene usporediti s državama u region, kako bi se mogle donijeti kratkoročne mjere pomoći privrednicima. 

- Bit će to sveobuhvatna analiza i možda uvesti neku stopu pomoći, a ako analiza to pokaže. Nije lako doći do konačnog rješenja. Vlada FBIH ne može dozvoliti da nešto uradi na brzinu - zaključio je Džindić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je da se radi o kompleksnoj materiji i da elektroprivrede imaju argumente za svoje zahtjeve.

Ipak, on očekuje da udar izazvan povećanjem cijena bude smanjen kako ne bi došlo do negativnih posljedica po privredu.

- Nije lako. Privreda očekuje da se udar smanji kako ne bi došlo do negativnih efekata. Vlada FBIH će morati da uradi presjek. Ne vidim problem da se sačeka desetak dana. Dosad je bilo konstruktivno i nadam se da će se ovo riješiti u naredne dvije sedmice - istakao je Smailbegović.

Smailbegović je naveo da su razgovori dosad bili konstruktivni i izrazio nadu da će biti postignuto optimalno rješenje.

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=9646

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina