Skip to the content

Ministar Džindić: Paralment FBiH raspravljat će o budućnosti Bloka 7 TE Tuzla

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, komentirajući kako će se najava predsjednika Narodne Republike Kine  Xi Jinpinga da više neće ulagati u termoelektrane u inozemstvu odraziti na gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, rekao da treba razmisliti koji su pravci da se taj projekt prekine na regularan i zakonit način, prenosi Fena.  

- Ja sam tu vijest čuo iz medija. Onog trenutka kad ona dođe kao zvanična, tada će biti i zvanično očitovanje. Ako odluka bude ovakva kakvu smo čuli iz medija, onda treba sjesti i razmisliti koji su pravci da se ovaj projekt prekine na regularan, zakonit i jedini ispravan način - kazao je Feni Džindić prilikom posjeta tvrtki FEAL, dodavši kako alternativa mora biti energija iz obnovljivih izvora.

Naveo je kako je trenutno, što se tiče Bloka 7, Federalna vlada uputila informaciju0 Parlamentu FBiH. 

- Prošle sedmice smo dobili zvaničnu informaciju od Parlamenta da predložimo određene zaključke koji će biti tretirani prilikom rasprave. Tu informaciju je resorno ministarstvo uputilo Elektroprivredi BiH, Nadzornom odboru i Upravi. Dali smo rok od sedam dana da se očituju i dostave nam radni materijal kroz zaključke o čemu bi trebalo raspravljati u Parlamentu. Dakle, Parlament daje finalnu suglasnost, a potpisnik ugovora je Elektroprivreda BiH, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, s našim strateškim partnerom iz Kine - kazao je ministar Džindić, prenijela je ova agencija. 

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=9590

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina