Skip to the content

Ministar Džindić u posjeti Operatoru Teminali FBiH u Bihaću

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sa saradnicima posjetio je danas Operator Terminali Federacije BiH u Bihaću, gdje ga je dočekao predsjednik Uprave OTF-a Hermedin Zornić.

"Izuzetno sam zadovoljan što mogu najaviti nastavak snažnih investicija u terminale FBiH, najavljene još prije energetske krize. Nakon rekonstrukcije i puštanja u rad terminala u Živinicama, te početka rekonstrukcije terminala u Sarajevu, danas možemo najaviti da će do kraja godine početi radovi na rekonstrukciji naftnih terminala u Bihaću, a počele su pripreme i za rekonstrukciju terminala u Mostaru", izjavio je ministar Džindić.

Prema njegovim riječima, vizija je da moramo biti energetski nezavisni, a ono što je najavljeno prije četiri godine polako se ostvaruje. U narednom periodu će se okončati investicioni ciklus i imati ćemo funkcionalne naftne terminale u velikim centrima u četiri kantona.

Nakon završetka ciklusa investiranja FBiH će imati više od 220 miliona litara naftnih derivata rezervi, čime ce zadovoljiti sve direktive i upute evropskih institucija.

Investicionim ciklusom od preko 100 miliona konvertibilnih maraka imati ćemo funkcionalne naftne terminale na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina