Skip to the content

Premijer Nikšić i ministar Lakić u privrednom društvu “Zrak”: Vlada FBiH će uraditi sve što je u njenoj moći da se firma spasi

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su održali sastanak sa predstavnicima uprave i sindikata  privrednog društvu "Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću. 

Nakon sastanka sa upravom i predstavnicima sindikata Zraka premijer Nikšić je kazao da će Vlada FBiH uraditi sve što je u njenoj moći da se firma spasi.

- Vlada će sutra na sjednici imati ponovo informaciju kada je u pitanju “Zrak”. Uputit ćemo dopis Kantonalnom sudu. Informacija koja je došla do nas potpuno je neprihvatljiva, a to je da čekamo novembar da sud odluči po žalbi. Insistirat ćemo na tome da se žalba riješi u zakonskom roku koji je 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali će Vlada dopisom Kantonalnom sudu vrlo jasno reći svoj stav – kazao je premijer.

Dodao je da ne može da vjeruje kako se u ovakvu situaciju dovedu firme koje imaju perspektivu.

- Imaju mogućnost da rade i ugovore u namjenskoj industrije, a životare i imaju otvoren stečajni postupak. Postoji ugovor sa austrijskom kompanijom, a kako nam je direktor rekao potrebne su 324 hiljade KM da bi se ugovor realizovao do kraja. Dat ćemo sve od sebe da spasimo kompaniju i radna mjesta. Konkretnih detalja više nema, na kraju će biti samo krajnji rezultat jesmo li uspjeli ili ne - rekao je Nikšić.

Ministar Lakić istakao je kako je opredjeljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH, kao i uposlenika Zraka da se firma spasi.

- Trenutna situacija zbog otvorenog stečajnog postupka i žalbe upućene od strane firme ne daje nam da mislimo da je dobra situacija. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo spasiti firmu, ali treba i dobra namjera svih ostalih učesnika u ovom procesu - kazao je Lakić

Također je kazano da će u Vladi FBiH biti održan i sastanak kojem će prisustvovati svi akteri u ovom postupku.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ''Zrak'' d.d. Sarajevo. Podržala je aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na ovo rješenje suda pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom "Zraka“. Kako je, između ostalog, obrazloženo u toj informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje. Imajući u vidu navedeno, ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina