Skip to the content

FMERI: Vlada Federacije BiH osigurala da povećanje cijene gasa bude minimalno

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da je do povećane cijene gasa za 3,9 posto došlo radi redovnog usaglašavanja tromjesečnih cijena koje određuje Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Iz Ministarstva navode da je poskupljenje gasa bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, te da Vlada Federacije BiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

- Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024. godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueckog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. U skladu s tim moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije BiH osigurala da to povećanje bude minimalno.

- Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada Federacije BiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu - rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Dodao je da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

- Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće - zaključio je ministar Lakić.

Iz Ministarstva ističu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period, te su i grafički prikazali kretanje cijena prirodnog gasa. Iz ovog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022.godine bila preko 25 posto veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina