Skip to the content

Podrška Svjetske banke i Ujedinjenog Kraljevstva Vladi Federacije BIH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se sa šefom Ureda Svjetske banke u našoj zemlji Christopherom Sheldonom i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Julian Reillyem. Povod za sastanak je bio razgovor o zajedničkim naporima na iznalaženju najbržih i najefikasnijih načina podrške pravednoj tranziciji.

Prelazak na obnovljive izvore energije, zatvaranje rudnika uglja i zbrinjavanje radnika iziskuju velika finansijska sredstva, ali i implementaciju zacrtanih ciljeva u što skorijem vremenskom roku. Zato je za uspješnu provedbu pravedne tranzicije važna podrška međunarodnih partnera. Spremnost Svjetske banke i mađunarodnih partnera za nastavak finansijske pomoći energetskoj tranziciji kroz dodjelu povoljnih kredita i grant sredstava je od izuzetne važnosti.

- „Veoma nam je važno da su Svjetska banka i Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznali napore Vlade Federacije i da cijene poteze koje smo poduzeli u prethodnom periodu. Pravedna tranzicija za nas nije samo obaveza prema energetskoj zajednici, za nas je to mnogo više od toga jer želimo da zadržimo energetsku stabilnost uz postepeni prelazak na obnovljive izvore energije. Zakoni, podzakonski akti, iznalaženje načina za postepeno zatvaranje rudnika, prelazak na drugačije izvore energije, projekti prenamjene rudarskih površina i slično su aktivnosti koje poduzimamo. Taj kompleksni poduhvat bi bio mnogo teži i duže bi trajao da nemamo međunarodnu finansijsku podršku i stoga sam zahvalio svojim sagovornicima za pomoć koju nam pružaju“, istakao je ministar Lakić.

Prema riječima Sheldona i Reillya veoma je važno da ne dođe do zastoja i da se stalno ide naprijed kako bi oni koji finansijski pomažu tranziciju vidjeli napredak i želju za promjenama. Pravedna tranzicija je obiman, osjetljiv i skup proces koji Svjetska banka i Ujedinjeno Kraljevstvo zdušno podržavaju, posebno jer su uvidjeli da u Vladi FBiH i resornom ministarstvu imaju zainteresirane partnere sa kojima dijele zajednički cilj što efikasnijeg provođenja pravedne tranzicije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina