Skip to the content

Vijesti

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja postrojenja u privrednom društvu Aluminij, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Nermin Džindić, ministar energije i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je izjavio da je kojim slučajem u ponoć, 9. jula ima čarobni štapić kojim bi pobrisao dugove Aluminija - treća smjena bi već narednog dana proizvodila negativan rezultat.

Zašto je industrijski gigant i najveći izvoznik postao davljenik koji traži energiju spasa?
Ko, zapravo, gasi, a ko može da spasi Aluminij?
Kakva je uloga političara u BiH, a kakva Republike Hrvatske u sunovratu Aluminija?
Je li stečaj izvjestan?

Odgovore na ova pitanja saznajte u emisiji Kontrasti na Al Jazeeri.
Gosti su:

- ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić, i

- stručnjak za energetiku i energetsku učinkovitost Hilmo Šehović

Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 185. sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu "Aluminij" d.d. Mostar u periodu 2015.-2019. godina

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da "Aluminij" d.d. Mostar mora nekako preživjeti do Nove godine, a od tada mora imati strateškog partnera i sigurno i stabilno poslovanje pod tržišnim uslovima ili će doživjeti kraj poslovanja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina