Skip to the content

Vijesti

Akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: APOEF), između ostalog iskazivao se maksimalni nivo instalisane snage privilegovanih proizvođača za svaku tehnologiju (dinamičke kvote) do 2020. godine.

Tabelom 10.b APOEF-a bile su definisane dinamičke kvote do 2020. godine (instalisani kapaciteti, bruto proizvodnja električne energije) koji se očekivao od svake tehnologije i koji se podstiče po garantovanim otkupnim cijenama.

Osvrt Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije na članak "Pod okriljem noći: Hrvatske kompanije bez saglasnosti države BiH ispod Save položile plinovodne cijevi za rusku Rafineriju u Brodu“, objavljen dana 26.03.2021. godine na portalu "Istraga.ba"

U Večernjem listu dana 26.03.2021. godine objavljen je tekst pod nazivom "Plinovod s RH "minira" se zbog Rusa i Turskog toka" kojim se potpuno netačno i proizvoljno iznosi niz navoda vezanih za snabdijevanje Federacije Bosne i Hercegovine prirodnim gasom i umiješanosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u isti.

Pozivamo Vas na Javnu raspravu koja će se održati dana 31.03.2021. godine sa početkom u 11:00 h putem online linka,  iz razloga poštivanja epidemioloških mjera :

meet.google.com/oow-sxpn-fkp

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je nakon razmatranja Nacrta Zakona o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" i to na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od 02.12.2020. godine i na nastavku 8. redovne sjednice Doma naroda od 28.01.2021. godine, prihvatio Nacrt zakona uz ocjenu da isti može poslužiti kao osnova za izradu Prijedloga Zakona.

1. Privredno društvo "ZAMMAH" d.o.o. Tešanj, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane "ZAMMAH 2" instalisane nazivne snage od 23 kW i predviđene godišnje proizvodnje 33,188 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebnu dokumentaciju kako je propisano članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom, Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun sa danom 16.12.2020. godine.
Više informacija o podnesenom zahtjevu zainteresovana lica mogu dobiti u prostorijama Ministarstva.
Obavještenje se objavljuje na web stranici Ministarstva i jednom dnevnom listu.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina